sâmbătă, 19 iulie 2008

Maria Manoliu si Radio Erevan

Maria Manoliu publica astazi un articol in Gandul, avand ca subiect trimiterea spre reexaminare a proiectului de modificare a Legii 10.
Articolul se incheie apoteotic:

"Decizia [ICCJ cu privire la recursul in interesul legii, nota mea] a fost dată datorită proceselor câştigate la CEDO pe bandă rulantă de către cei care cumpăraseră casele pe Legea 112 şi apoi le-au pierdut în instanţă."

Aceasta afirmatie e adevarata ca la Radio Erevan.

"Intrebare la radio Erevan:Este adevarat ca lui Andrei Saharov i s-a facut cadou o Volga? Raspuns:Sigur ca da,dar nu este vorba de o Volga, ci de o bicicleta Sputnik si nu i-a fost daruita ci i-a fost furata!" (via pacalici.ro)

Procesele câştigate la CEDO pe bandă rulantă de către cei care cumpăraseră casele pe Legea 112 şi apoi le-au pierdut în instanţă sunt in numar de unul. E vorba de cauza Raicu impotriva Romaniei. Iar in aceasta cauza CEDO nu a sanctionat desfiintarea contractelor incheiate in baza Legii 112, ci nerespectarea "principiului securitatii raporturilor juridice, care prevede, printre altele, ca solutia datã de o manierã definitivã în orice litigiu de cãtre instante sã nu mai fie repusã în discutie". Altfel spus, faptul ca desi reclamanta beneficiase de o hotarare definitiva si irevocabila, prin admiterea recursului in anulare, aceasta hotarare a fost desfiintata.

Mai pe scurt, procesele pe banda rulanta la CEDO sunt doar unul si acest proces are o cu totul alta semnificatie decat cea atribuita de jurnalista de la Gandul.

Doamna Maria Manoliu face inca o eroare in articol confundand procesele avand ca obiect compararea de titluri cu procesele de constatare a nulitatii absolute a contractelor de vanzare-cumparare in baza Legii 112. O sfatuiesc sa citeasca cu atentie comentariile la articol, in care unul dintre cititori ii explica putin cam abstract, e drept, cum e cu eroarea.

Niciun comentariu: