duminică, 26 octombrie 2008

Morega ?!

Poate imi explica si mie cineva de ce Morega este candidat. Are probleme cu dosare penale, a ocupat locul trei in lupta cu ceilalti penali la presedentia consiliului judetean Gorj. Merita sa defilezi cu un asa un dinozaur in conditiile in care are bube in cap si este si perdant?!

marți, 21 octombrie 2008

Oprescu e mai tare decat viceprimarul Ionescu

E mai tare de cap, vreau sa spun. Oprescu ne prezinta planurile autostrazii suspendate, cea "paralela cu inelul median". Mai jos, harta publicata de Realitatea TV. Mai multe povesti stiintifico-fantastice, in Cotidianul.

Initiativa (b)ovina

Viceprimarul Ionescu are o initiativa descrisa perfect de catre Chinezu. Daca tot a dat ecologia in viceprimari, nu mai bine ar pune ADP-urile sa planteze copaci? Ar fi mai eficient, mai ieftin, mai normal, decat sa puna oamenii pe drumuri rezultand trafic suplimentar, aglomeratie, noxe, complicatie birocratica si o gramada de alte neajunsuri. Plus ca acei bucuresteni care nu au sapat o groapa in viata lor ar fi mai eficienti in orice alta activitate decat la sapat gropi, categoria incepatori.

luni, 20 octombrie 2008

Lasati-o pe Ingrid sa se ocupe de altceva, nu de legi!

Din februarie 2005, Ingrid Zaarour a ocupat functii in diferite comitete si comitii legate de legea 10: presedintele "autoritatii pentru urmarirea aplicarii unitare a Legii 10/2001", presedintele "autoritatii nationale pentru restituirea proprietatilor", membru in comisia de supraveghere a Fondului Proprietatea. Cat de bine si de unitar este aplicata Legea 10, stim cu totii.
Acum Ingrid Zaarour candideaza la Camera Deputatilor. Pe surse se pare ca va candida in Bucuresti, in colegiul 4. Lasati-o pe Ingrid sa se ocupe de altceva, nu de legi. Daca ati interactionat macar odata cu o autoritate legata de restituiri si v-a placut modul de "lucru", votati-o pe Ingrid! Daca nu v-a placut, haideti sa o trimitem in alta parte, nu in parlament!

Interviu cu Oprescu

Inca un interviu cu Oprescu in Jurnalul National, de data aceasta cu Marius Tuca.

duminică, 19 octombrie 2008

De ce intarzie listele de candidati?

Ca sa nu aiba timp Coalitia pentru un Parlament Curat sa le intocmeasca CV-ul tuturor patatilor si traseistilor care ne cersesc votul...

Vlad Petreanu despre legea caselor nationalizate

Vlad Petreanu are o analiza a problemei caselor nationalizate. Identifica adevaratul vinovat, desi statul suntem tot noi. Sau, altfel spus, avem intotdeauna statul pe care il meritam.

Si Piedone lucreaza in week-end

Alt primar care nu are stare in week-end este Piedone. Ieri a demis conducerea Politiei Comunitare Sector 4 pentru o pretinsa neregula la gestionarea parcului auto.

sâmbătă, 18 octombrie 2008

Nationalizari, nationalizari

Stolojan promite ca nu mai nationalizeaza valuta. In ceea ce priveste nationalizarea caselor probabil ca Stolojan inca mai suspina dupa candidatura lui Iliescu din 1996. Declaratia lui Iliescu de la Satu Mare privitoare la casele nationalizate se pare ca inca ii mai da lui Stolo fiori de emotie...
Geoana ar nationaliza, daca ar putea. El spune ca ar nationaliza, "daca ar fi nevoie". Nu e nevoie, Mircea, nici de nationalizari, nici de politicieni ca tine...

Audientele lui Oprescu - culmea ipocriziei

Pentru ca e week-end, Oprescu are azi audiente cu multe G-uri. Adica are audiente 3G. Ma-ntreb ce face in timpul saptamanii de are timp de audiente si vizite doar in week-end.
Pe site-ul PMB este publicat un comunicat de presa legat de audiente:

"Exemple petiţii rezolvate:
Au fost deblocate dosare la Legea 10, arhivate de mai mulţi ani (Vasile Marin, Oroş Şerban Ionică), s-a dispus desfiinţarea unor construcţii aflate pe domeniul public, s-a aplicat amendă contravenţională şi a început procesul de punere în aplicare a unei sentinţe civile din anul 2000 (Pamparău Lucreţia).
"

Dosare pe legea 10 blocate de mai multi ani sunt nu mai putin de 30 000. Nu e nevoie de nicio audienta ca sa realizezi ca 30 000 de dosare zac nerezolvate, desi au termen de solutionare legala de 60 de zile.
La fel, a sustine ca punerea in aplicare a unei sentinte civile din anul 2000 e o petitie rezolvata, un mare succes, este doar inca o dovada de ipocrizie.
Audientele cu privire la dosare de legea 10 sunt culmea ipocriziei. Si mai ciudat este ca sunt ziare ca Ziua care preiau cu punct si virgula propaganda primariei si o vand pe post de stiri.

Procurorii si Piturca

Sa spunem ca procurorii aveau acoperire procedurala pentru a-l astepta pe Piturca la avion. De cate ori au mai aplicat procurorii aceasta procedura in 2008? Aaa, niciodata?! Si-atunci nu cumva e numai circ televizat?

vineri, 17 octombrie 2008

"PD-L tine cu tine"

Noul slogan al partidului democrat-liberal este "PD-L tine cu tine". Poate cu tine o tine PD-L, citititorule, pentru ca sigur cu mine nu tine. Nici Basescu, nici Videanu nu au facut nimic pentru mine atat timp cat au fost in fruntea Primariei Municipiului Bucuresti. Ba dimpotriva si unul si altul au nesocotit hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, refuzand sa le puna in aplicare.

Audienta pe Legea 10

Preluare de pe hotnews.ro:

Batjocura si amenintari in Primaria Capitalei

"Apelez la acest forum deoarece consider ca trebuie sa spun public ceea ce mi s-a intamplat in Primaria Capitalei, iar asemenea canale sunt, cred, singurele locuri in Romania de azi unde mai pot fi perceputa ca o fiinta cu nevoile si necazurile sale. Nu un loc in care sa fiu amenintata ca ma vor da gardienii afara din Primarie pentru ca expun o problema de proprietate, de birocratie si de atitudine batjocoritoare la adresa cetatenilor din partea unor functionari publici care vor mariri salariale.

Joi, in zi de lucru si de audiente cu publicul, in conditiile in care m-am prezentat si am vorbit civilizat pentru a intreba de un dosar, am fost amenintata de un functionar al Primariei, enervat de insistenta mea, ca voi fi data afara de gardieni. Este apogeul unei istorii care incepe acum mai bine de sase ani, in februarie 2002, cand persoana varstnica pe care o reprezint - acum are 84 de ani - a depus un dosar cu toate actele si dovezile legale cerute prin Legea 10, la Prefectura Capitalei, asa cum era regula in acea perioada.

In octombrie 2002, acest dosar a fost trimis la Primaria Capitalei, conform acelorasi reguli. De atunci a zacut prin diferite birouri si sertare, functionarii primariei considerand ca rezolvarea sa poate fi amanata la nesfarsit, ca de!, mai moare unul, mai renunta altul si oricum oboseala era prea mare atunci cand munca lor nu era stimulata cu nimic.

Nu va pot spune cata obraznicie si umilinta am suportat atat eu, cat si persoana varstnica pe care o reprezint. Greu, foarte greu, cu multa rabdare si tenacitate, actele au fost semnate, parafate, finalizate la mijlocul lunii august 2008. Mai trebuia sa fie trimise la Prefectura.

Dupa aproape o luna, in septembrie 2008, am fost sa intreb daca dosarul a fost trimis la prefectura, conform legii, dar unul din functionarii de la Primaria Capitalei mi-a spus ca dosarul trebuie sa mai stea la Primarie in eventualitatea unor contestatii. Dupa alte cateva saptamani, am revenit la acelasi birou - camera 64, parterul Primariei - dar mi s-a comunicat ca nici de aceasta data dosarul nu a fost trimis mai departe, pentru ca in aceasta vara, in Primarie, nu au functionat copiatoarele deoarece li s-a oprit curentul electric. Iar functionarul care mi-a spus acest lucru, pentru a fi si mai convingator, mi-a spus ca functionara Prefecturii responsabila cu asemenea dosare nu a vrut sa ia de la ei dosarele finalizate.

A mai trecut o saptamana, in care dosarul a ramas trantit pe un raft. Joi, 16 octombrie, am revenit la aceeasi camera 64, in zi de audienta, la ore de audienta. Am intrebat de dosar, o doamna functionara s-a uitat prin hartii si mi-a spus ca nu a fost trimis la prefectura deoarece omul care trebuia sa il duca e in concediu medical.

Ultragiata, am intrebat, pe un ton civilizat, cum pot sa nu-l fi trimis din astfel de motive si mi-am exprimat uimirea fata de faptul ca functionarii publici vor salarii mai mari, in conditiile in care unii, ca cei despre care vorbesc, nu isi fac treaba. Moment in care unul dintre ei m-a amenintat ca va chema gardienii sa ma dea afara din primarie - desi eram acolo in zi de audienta, la ora de audienta, intr-un spatiu public si m-am comportat foarte decent.

Mai mult, mi-au zis ca pot spune ce mi s-a intamplat la toate ziarele si toate televiziunile, ca pot sa-i spun inclusiv primarului general, "pentru ca nu ne intereseaza".

Ulterior, am sunat la un telefon al Primariei de contact cu publicul, pentru a-mi spune problema. Mi s-a raspuns ca trebuie sa fiu si eu mai ingaduitoare, ca functionarii primariei muncesc mult si sunt stresati.
"

joi, 16 octombrie 2008

Ev Mediu Intunecat: religie versus calculator

Religia este studiata in fiecare an scolar pana in clasa a douasprezecea. Astfel un absolvent de opt clase studiaza opt ani religia, unul de douasprezece clase studiaza doisprezece ani. Intr-adevar este materie optionala, dar lucrurile sunt in asa fel facute, incat marea majoritatea a elevilor aleg sa frecventeze aceasta materie.
Pana in clasa a opta, nu exista ore de informatica in programa scolara. Nici macar ca optionale. Unele scoli angajeaza profesori de informatica si organizeaza cluburi de informatica sau, in anumite cazuri, cursuri care sunt evaluate ca optionale. Iar aceste cursuri sunt platite de parinti, pentru ca in scolile generale nu sunt prevazute posturi pentru profesori de informatica. Bineinteles ca in situatia in care parintii nu au bani, adica exact in cazurile in care copiii ar avea mai multa nevoie de cursuri, nu se tin niciun fel de cursuri.
Probabil ca nu am fost destul de explicit. In Romania anului 2008, mileniul III, un absolvent de opt clase nu are nicio ora de informatica in programa scolara. Are in schimb opt ani de studiu al religiei.
Si iata cum in vremuri in care cunoasterea lucrului cu calculatorul este similara cu alfabetizarea, sistemul scolar romanesc produce absolventi care nu au nicio interactiune cu informatica in mediul scolar. Practic, un fel de semianalfabeti. Ce sanse au acesti oameni de a se descurca in societate? Niciuna. Sau probabil ca vor inalta o ruga la Cel de Sus care se va milostivi in mare mila Lui, dupa atatia ani de pierdut vremea studiind religia...

miercuri, 15 octombrie 2008

Manuale de religie in clasa I

Iata ce prezinta manualele de religie din clasa I. Analiza este preluata de pe site-ul Ligii Pro Europa, fiind pastrate doar datele legate de manualele pentru clasa I.

"Manualele de religie între mesajul pozitiv si mesajul violent"

Daca majoritatea preceptelor religioase tratate în cadrul manualelor pentru ciclul primar, la toate confesiunile, se fac în cheie pozitiva, exisa totusi exceptii semnificative. În centrul mesajului crestin al manualelor se afla iubirea aproapelui, respectarea divinitatii, sinceritatea, dreptatea, bunatatea.

Unele manuale însa prezinta pacatul, si consecinta acestuia, pedeapsa, într-o cheie excesiv de cruda si morbida pentru vîrsta copiilor carora li se adreseaza.
Manualul de Religie.Cultul ortodox.Clasa I, Editura Sf. Mina Iasi, autori Camelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu, aprobat de MEC cu Ordinul nr. 4177/02.07.2004, la paginile 50-51, sub titlul Faptele rele – încalcarea voii lui Dumnezeu, prezinta pentru copii imagini cu fapte considerate de autoare ca „fapte rele”: „sa nu-ti faci cruce trecînd în fata unei biserici, sa te urci în copaci, sa dormi duminica pîna la ora zece dimineata, sa te joci cu mingea în clasa sau pe strada” – fapta a carei urmare este pedeapsa divina – „te calca masina” (!). [...]
Autorii manualelor de religie din ciclul primar merg chiar mai departe, promovînd violenta fizica asupra copiilor, atît pe cea de sorginte divina, cît si pe cea a parintilor. Divinitatea este prezentata ca o entitate necrutatoare si capabila de razbunari îngrozitoare. Le sînt oferite copiilor exemple cu orori ca argument pentru a nu cadea în pacat si a evita astfel pedeapsa divina. Sînt incriminate si pedepsite violent fapte banale, dar considerate ca fiind încalcari grave ale poruncilor divine. Abunda îndemnurile la violenta si sînt legitimate lapidarea si uciderea celor care calca în vreun fel poruncile divine. Morala este construita fie ca un comert cu divinitatea de genul „ma rog ca sa obtin un avantaj de la divinitate”, fie fundamentata pe frica de pedeapsa divina sau parinteasca.

În acelasi manual de Religie.Cultul ortodox.Clasa I, de la Editura Sf. Mina, Iasi, li se spune copiilor explicit ca daca fac vreun lucru gresit vor fi pedepsiti: „Neascultarea se pedepseste!”. Iar pedepsele sînt violente. Manualul contine imagini cu copii pedepsiti violent, pentru fapte însa benigne. La pagina 23, vedem într-o poza o fetita jucîndu-se, iar apoi în imaginea imediat urmatoare este prezentata consecinta nefasta a acestui lucru, fetita este la pat, sub observatia medicului. Morala indusa copiilor este una întemeiata pe frica de pedeapsa violenta. La pagina 49 a aceluiasi manual, o alta imagine violenta prezentata de o poezie îndoielnica semnata de M. Popescu: „Alina, a mea colega, / E-n spital de-o saptamîna,/ Jucîndu-se fara grija,/ Ea, cazînd, si-a rupt o mîna. (...)”. Obsesia autoarelor acestui manual pare a fi o constanta asociere dintre joaca si consecinte nefaste ale acesteia. [...]

Negativul pedepsei violente este rasplata pentru rugaciune. Astfel la pagina 29 a aceluiasi manual de religie ortodoxa, Clasa I, Editura Sf.Mina, sînt imagini cu o fetita care se roaga sa cîstige un campionat de sah, iar Dumnezeu îi împlineste rugaciunea si o ajuta sa ia locul întîi. Acest lucru sugereaza ca alti competitori nu s-au rugat si ca din acest motiv nu au reusit ei sa ocupe primul loc. În partea de jos a paginii este mentionata învatatura: „Rugaciunea staruitoare si placuta lui Dumnezeu nu ramîne fara raspuns.” Comertul cu divinitatea este afirmat direct si la pagina 37, printr-o alta învatatura de acelasi tip: „Participarea la slujbele de la biserica ne aduce mult folos (s.n.).”

Violenta, inclusiv fata de copii, se întîlneste la tot pasul si este prezentata ca un lucru firesc. De exemplu, într-un alt manual, este oferita copiilor aceeasi imagine agresiva a divinitatii.
În Abecedarul Micului Crestin, Ed. Didactica si Pedagogica, 2002, autor Preot Ioan Sauca, o istorioara cu rol moralizator arata astfel: „Vasilica este un copil rau. El s-a urcat pe o scara sa strice cuibul rîndunelelor. Dar a patit-o! Dumnezeu l-a vazut si i-a tras scara (s.n.) (manualul prezinta si o poza sugestiva cu Vasilica zacînd inconstient cu scara cazuta peste el). Baiatul nu s-a mai putut bucura de vacanta, avînd nevoie de tratament medical. Rîndunelele zboara fericite si îi multumesc lui Dumnezeu ca a avut grija de ele”.
Atitudinile intolerante sînt inculcate uneori, chiar din ciclul primar. Acelasi manual de clasa I, Religie. Cultul ortodox, Ed. Sf.Mina îi învata pe copii: „Cît a trait pe pamînt, Domnul nostru Iisus Hristos a facut numai bine oamenilor. De aceea multi Îl iubeau, Îl urmau si Îl ascultau. Oamenii rai nu credeau ca El este Dumnezeu.” (s.n.) Necredinta sau scepticismul sînt asociate cu rautatea, ceea ce va genera intoleranta fata de necrestini, poate chiar antisemitism, mai ales ca în partea de jos a paginii sînt puse întrebari precum: „De cine a fost judecat si rastignit Domnul nostru Iisus Hristos? De ce?” care se preteaza la raspunsuri cu continut intolerant, antisemit.

Ritualismul religios excesiv este, de asemenea, prezent în manuale, confirmînd încalcarea, prin modelul de educatie religioasa confesionala, caracterului laic al învatamîntului public.
Rugaciunile colective la începutul si sfîrsitul orelor reprezinta o încalcare a libertatii de gândire, constiinta si religie a elevilor. Nu întîmplator, rugaciuni colective de acest fel nu sunt permise în scolile publice din Statele Unite si din democratiile vest europene. Dar manualele de religie ortodoxa aprobate de Ministerul Educatiei le consacra. Un exemplu gasim în Religie. Cultul ortodox. Manual pentru clasa I, Editura Sf. Mina, pag 62:.

„Ce rosteste un elev
Cuminte si educat,
La-nceput de noua zi
Cînd în clasa a intrat?”
În dreapta acestor versuri este o poza cu toti elevii unei clase rugîndu-se. Apoi:
„Ce rosteste un elev,
Când programul s-a sfîrsit
Si spre casa bucuros
Cu pasi repezi a pornit?”
În stînga versurilor este o alta poza cu toti elevii rugîndu-se.

De altfel, în manualele de religie, rugaciunile colective în salile de clasa sunt de asemenea o constanta , ca si pozele cu elevi care trebuie sa îsi faca semnul crucii oriunde ar întîlni o biserica ortodoxa. [...]

În manualul de clasa I, Religie. Cultul ortodox, Ed. Sf. Mina, la pagina 20, li se spune elevilor ca: „Dumnezeu l-a creat pe om dupa chipul Sau: i-a daruit suflet înzestrat cu gîndire, simtire si vointa. Primul om a fost numit Adam. El a fost facut din pamînt. Apoi, Dumnezeu a suflat în fata lui suflare de viata. Prima femeie, Eva, a fost facuta dintr-o coasta a barbatului sau. Dumnezeu i-a pus stapîni peste tot pamîntul. Omul este cea mai frumoasa fiinta de pe pamînt creata de Dumnezeu.” Aceste lucruri sînt prezentate copiilor ca o certitudine stiintifica, cu aerul ca reprezinta o cunoastere obiectiva. Daca acest enunt este legitim într-un catehism predat la biserica, el este cel putin neavenit într-o scoala publica, laica.

Talpes vs Voiculescu

Ev Zilei anunta o posibila confruntare electorala intr-un colegiu din Sectorul 4 intre Talpes din partea PD-L si Voiculescu din partea PSD. Ar mai trebui sa participe Ghise de la PNL si in acel colegiu ar trebui sa se aleaga doar intre fosti oameni cu dosar sau cu acces la dosar.

Curtea de (S)conturi

Vacaroiu a ajuns presedinte la Curtea de conturi. Este o mare victorie a statului roman. In asemenea vremuri de criza financiara, sa convingi o personalitate ca Vacaroiu, acest Hagi al finantelor, sa ocupe o pozitie intr-o institutie de stat este o realizare. Cum s-ar mai fi batut BID sau BRS sa-l angajeze pe Vacaroiu, daca ar mai fi putut...

12 noiembrie - data la care va fi analizata contestatia PD-L

Contestatia PD-L cu privire la neconstitutionalitatea modificarilor aduse Legii 10 va fi analizata de Curtea Constitutionala pe 12 noiembrie 2008, anunta hotnews.ro. A fost depusa o a doua sesizare de neconstutionalitate semnata de catre PNL si cativa deputati UDMR.

marți, 14 octombrie 2008

Dudu, acest Pavelescu de semn contrar

Constantin Dudu Ionescu era un ministru promitator. Venea din PNTCD si facea parte din guvernul CDR. Daca nu ma inseala memoria o vreme s-a ocupat si de operatiunea praf in ochi numita pompos "Operatiunea Luna". A ocupat si functia de secretar general PNTCD. Acum este la PC. Bineinteles, un om de-o asemenea statura morala nu putea decat sa fie un adversar al votului uninominal (audio via dromichaetes). Doar nu s-ar fi asteptat nimeni ca un membru de sub pulpana lui Felix sa se bucure ca trebuie sa dea piept cu alegatorii. Nu de alta, dar purpecistii lui Felix nu au intrat niciodata in parlament pe picioarele lor.
Dudu Ionescu este un Pavelescu de semn contrar. Unul a venit in PNTCD, altul a plecat, nimic nu s-a pierdut, nimic nu s-a castigat.
A, era sa uit legatura cu blogul. Dudu sta intr-o casa nationalizata, potrivit Realitatea TV.

Update: asa cum arata si Doc, acum Dudu combate pentru PD-L.

Forma de promulgare a modificarii Legii 10

Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/2001 privind
regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în
perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I. – Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 798 din 2 septembrie 2005, cu modificările şi
completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Alineatul (1) al articolului 1 se modifică şi va avea
următorul cuprins:
„Art. 1. – (1) Imobilele preluate în mod abuziv de stat, de organizaţiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum şi cele preluate de stat în baza Legii nr. 139/1940 asupra rechiziţiilor şi nerestituite, se restituie, în natură sau în echivalent, când restituirea în natură nu mai este posibilă, în condiţiile prezentei legi.”
2. Alineatul (2) al articolului 2 se abrogă.
3. La articolul 5 se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:
„(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi persoanelor ale căror averi au fost dobândite ilicit, în conformitate cu hotărârile instanţelor judecătoreşti pronunţate până la 6 martie 1945. Atât anexa nr. 1 la prezenta lege, cât şi hotărârile judecătoreşti respective se afişează pe pagina de internet a autorităţii publice cu atribuţii în domeniul retrocedărilor.”
4. După alineatul (1) al articolului 7 se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:
„(11) Nu se restituie în natură, ci doar în echivalent, imobilele care au fost înstrăinate în baza Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului, cu modificările ulterioare, cu respectarea condiţiilor cerute de lege.”
5. După alineatul (4) al articolului 7 se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:
„(5) Nu se restituie în natură terenurile aferente imobilelor care au fost înstrăinate în temeiul dispoziţiilor Legii nr. 112/1995, cu modificările ulterioare.”
6. La articolul 18, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„c) imobilul a fost înstrăinat cu respectarea dispoziţiilor Legii 112/1995, cu modificările ulterioare.”
7. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 20 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„Art. 20. – (1) Persoanele care au primit despăgubiri în condiţiile Legii nr. 112/1995, cu modificările ulterioare, pot solicita restituirea în natură numai în cazul în care imobilul nu a fost vândut până la data intrării în vigoare a prezentei legi şi numai după returnarea sumei reprezentând despăgubirea primită, actualizată cu
indicele de inflaţie.
(2) În cazul în care imobilul a fost vândut cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995, cu modificările ulterioare, persoana îndreptăţită are dreptul numai la măsuri reparatorii prin echivalent pentru valoarea de piaţă corespunzătoare a întregului imobil, teren şi construcţii, stabilită potrivit standardelor internaţionale de evaluare.
Dacă persoanele îndreptăţite au primit despăgubiri potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995, cu modificările ulterioare, ele au dreptul la diferenţa dintre valoarea încasată, actualizată cu indicele inflaţiei, şi valoarea corespunzătoare de piaţă a imobilului.”
8. După alineatul (2) al articolului 20 se introduc trei noi alineate, alin. (21) - (23), cu următorul cuprins:
„(21) În cazul în care imobilul a fost vândut cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995, cu modificările ulterioare, chiriaşii care au cumpărat cu bună-credinţă imobilele în care locuiau şi ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate, fie ca urmare a unei acţiuni în anulare, fie ca urmare a unei acţiuni în
revendicare, prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinţe din fondurile de locuinţe gestionate de consiliile locale şi/sau de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor.
(22) Persoanele prevăzute la alin. (21) au dreptul de a locui cu chirie în aceste imobile şi de a le cumpăra, suma pe care au plătit-o pentru cumpărarea imobilului naţionalizat şi care ulterior a fost restituit proprietarului, constituindu-se, prin actualizare la nivelul pieţei, avans la noul imobil.
(23) Până la realizarea acestor locuinţe, chiriaşii evacuaţi pot beneficia de atribuirea cu chirie a unor locuinţe din fondul de imobile disponibil aflat în proprietatea sau în administrarea Regiei Autonome «Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat». Chiria pentru aceste locuinţe va fi stabilită potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/1999 privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe, cu
modificările ulterioare.”
9. Articolul 43 se abrogă.
10. Alineatul (2) al articolului 45 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Actele juridice de înstrăinare, inclusiv cele făcute în cadrul procesului de privatizare, având ca obiect imobile preluate fără titlu valabil, considerate astfel anterior intrării în vigoare a Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, sunt lovite de nulitate absolută, în afară de cazul în care actul a fost încheiat cu bună-credinţă.”
11. După alineatul (2) al articolului 45 se introduce un nou alineat, alin. (21), cu următorul cuprins:
„(21) Contractele de vânzare - cumpărare încheiate în temeiul Legii nr. 112/1995, cu modificările ulterioare, sunt acte autentice şi constituie titlu de proprietate opozabil de la data încheierii acestora.”
12. Alineatul (3) al articolului 45 se abrogă.
13. După alineatul (3) al articolului 46 se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
„(4) Persoana îndreptăţită are obligaţia de a urma calea prevăzută de prezenta lege, după intrarea acesteia în vigoare.
Prevederile prezentei legi se aplică cu prioritate.”
14. Alineatul (2) al articolului 48 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Indiferent dacă imobilul a fost preluat cu titlu valabil sau fără titlu, obligaţia despăgubirii prevăzută la alin. (1) revine persoanei îndreptăţite.”
15. Alineatul (3) al articolului 48 se abrogă.
16. După alineatul (2) al articolului 50 se introduce un nou alineat, alin. (21), cu următorul cuprins:
„(21) Cererile sau acţiunile în justiţie având ca obiect restituirea preţului de piaţă al imobilelor, privind contractele de vânzare-cumpărare încheiate cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995, cu modificările ulterioare, care au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, sunt scutite de taxele de timbru.”
17. Alineatul (3) al articolului 50 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Restituirea preţului prevăzut la alin. (2) şi (21) se face de către Ministerul Economiei şi Finanţelor din fondul extrabugetar constituit în temeiul art. 13 alin. 6 din Legea nr. 112/1995, cu modificările ulterioare.”
18. După articolul 50 se introduce un nou articol, art. 501, cu următorul cuprins:
„Art. 501. – (1) Proprietarii ale căror contracte de vânzare-cumpărare, încheiate cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995, cu modificările ulterioare, au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, au dreptul la restituirea preţului de piaţă al imobilelor, stabilit conform standardelor internaţionale de evaluare.
(2) Valoarea despăgubirilor prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin expertiză.”
Art. II. – În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica Normele metodologice de aplicare unitară a Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 250/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 227 din 3 aprilie 2007.

Legea lui Voiculescu atacata la Curtea Constitutionala

Legea lui Voiculescu cu privire la casele nationalizate a fost atacata la Curtea Constitutionala. PNL a anuntat vineri ca urmeaza sa conteste legea, iar PD-L a atacat ieri aceasta lege.

luni, 13 octombrie 2008

Iliescu, procurorii si minerii

Pentru mineriada din 13-15 iunie, Iliescu are o problema morala. Sa spunem problema morala, sa nu vorbim de vinovatie. Juridic, nu stiu ce probe au avut procurorii si in baza carui probatoriu au decis neinceperea urmaririi penale impotriva lui Iliescu. Nestiind ce exista la dosar, nu ma pot pronunta cu privire la solutia data. Ce pot insa critica este de ce le-au trebuit 18 ani pentru a pronunta un NUP. Si mai pot critica faptul ca e o coincidenta cam mare ca acest NUP este pronuntat si este facut public acum, in precampanie electorala.

duminică, 12 octombrie 2008

Pai nu merita Plesita recunostinta noastra ?!?

Plesita, generalul de securitate care a recunoscut cu nonsalanta cum l-a batut pe Paul Goma, sta intr-o casa nationalizata. Este unul din beneficiarii legii PC, votate cu sprijinul PSD si PRM. Pai nu merita unul ca Plesita recunostinta noastra ?!?
Iata stirea de la Realitatea TV.

Cum a aplicat Oprescu Legea 10 in primele o suta de zile

Oprescu a semnat 14 dispozitii in temeiul Legii 10 in primele o suta de zile. Adica o fabuloasa medie de o dispozitie la ceva mai mult de 7 zile. In ritmul asta, retrocedarea caselor nationalizate se va finaliza in Bucuresti in vreo 21 000 de zile, adica vreo 57 de ani.
Insa tot Oprescu a schimbat de doua ori componenta Comisiei de Aplicare a Legii 10. Odata prin aceasta dispozitie si a doua oara prin aceasta. Probabil ca vechea Comisie de Aplicare a Legii 10 avea un ritm prea rapid de rezolvare a cererilor pentru gustul lui Oprescu sau probabil ca membrii Comisiei au salarii motivante de merita sa emiti doua dispozitii pentru a schimba componenta unei Comisii care nu face (aproape) nimic.

sâmbătă, 11 octombrie 2008

Revista presei pentru primele 100 de zile de mandat Oprescu

Iata ce spune presa despre primele 100 de zile de mandat Oprescu:

- Evenimentul Zilei: aici
- Jurnalul National: aici
- Realitatea TV: aici.

via Metropotam.

"Chiriasul" Vanghelie "esplica" cum e cu votul la Legea 10



via Codex Politicus

vineri, 10 octombrie 2008

Adomnitei din ciclul "am fost un dobitoc"

Adomnitei are o declaratie de tip "am fost un dobitoc":

"Ca parlamentar, am votat dintr-un principiu in care cred, respectiv majorarea salariilor, insa, ca ministru, nu sunt de acord cu cuantumul majorarii"

Tradus in limba romana inseamna "arat ca un om, dar totusi sunt un bou"...

Ce-a facut Oprescu in primele 100 de zile la Primarie



De la Metropotam, via Zoso.

Vanghelie sustine legea Voiculescu

Vanghelie "care este" sustine legea Voiculescu, asa cum este cunoscut proiectul de modificare al Legii 10 adoptat alaltaieri de Camera Deputatilor. Proiectul a fost initiat de catre parlamentari PC si fost sustinut, intre altii, de senatorul bideu Marius Marinescu, Bogdan Ciuca si Daniela Popa.
Vanghelie nu putea sa lipseasca din acest cadru select. Ca un PSD-ist care se respecta, Vanghelie a hartuit doua batrane, proprietarele de drept al apartamentului in care locuieste. Iar tracasarea a fost atat de eficienta, incat pana la urma cele doua proprietare i-au vandut lui Marean apartamentul retrocedat.
O scurta descriere a povestii, puteti gasi aici.

joi, 9 octombrie 2008

Usor cu listele de candidati pe scari!

Acesta pare sa fie refrenul. Suntem in 9 octombrie, daca tribunul sau tribunele nu amana data alegerilor mai sunt 52 de zile pana cand vom alege aproape uninominal un nou parlament. Nou, e un fel de-a spune. Cel putin in parte, vom avea noi parlamentari, vom avea plecari si nou intrati.
In conditiile in care fiecare partid ar trebui sa promoveze 469 de oameni, de ce inca nu sunt publicate listele de candidati? Niciunul dintre partidele mari nu le-a publicat. Nici macar UDMR sau Becali nu si-au publicat listele. Notorietatea unor candidati este si va ramane nula. In aceste conditii nu reusesc sa inteleg si nu sunt singurul, de ce partidele isi tin candidatii la secret.
Ceea ce pare a fi super-strategie sau super-lovitura data adversarilor politici sau cine stie ce combinatii savante numite fotbalistic blat, de fapt denota o lipsa totala de organizare si de inteligenta. Plus jocuri marunte si trocuri la nivel inter si intra partinic.

Becali despre nationalizarea lui Voiculescu

Un post de pe proaspatul blog (glob?) al lui Becali pe care il voi cita cu totul intrucat sunt perfect de acord cu el:

Naţionalizarea lui Felix
Am trăit să o văd şi pe asta: chiriaşii din casele naţionalizate sunt mai tari ca proprietarii, îi salută din mers pe aceştia, iar proprietatea e un moft. „Curat” constituţional este ca un parlamentar să uite că statul garantează proprietatea!!!!!

Ca lider al unui partid de dreapta, creştin-democrat, ca un om de dreapta, am spus şi voi spune întotdeauna că proprietatea este garantată. Cu dreptul de proprietate nu te joci! Şi mă bucur că PDL şi PNL nu au votat legea. Nu poţi să-i iei omului casa care a fost ridicată de el, de părinţi sau bunici şi să-i spui: „Ia de aici cât face, la preţul pieţei şi taci. Fii mulţumit!” Actele de vânzare-cumpărare către chiriaşi, cât timp imobilele au fost luate cu japca de comunişti, sunt nule. Nici Ceauşescu n-a îndrăznit să vândă casele naţionalizate. Le-a închiriat, dar nu le-a vândut. Şi erau şi între comunişti destui oameni cu bani.

Nu mai vorbesc despre sfidarea românilor: statul îi va despăgubi şi pe proprietarul sau urmaşii care nu-şi mai pot cere casa înapoi, dar şi pe, atenţie!, chiriaşul care a cumpărat o casă naţionalizată, dar a pierdut-o ulterior, prin proces, în favoarea proprietarilor de drept. Ambele despăgubiri sunt la valoarea de piaţă. E normal să-i dai proprietarului banii pe casă, la valoarea actualizată. Dar nu-i normal să-i restitui acum chiriaşului care a plătit o sumă ridicol de mică despăgubiri de zeci sau de sute de ori mai mari, ca să-şi poată cumpăra o altă casă, la preţurile de azi. Toate aceste despăgubiri nu le dă PSD, PC sau PRM din buzunarele proprii, ci din bugetul la care contribuim toţi. Aud că sunt peste 200.000 de cereri de restituire şi că specialiştii spun că valoarea totală a despăgubirilor, pentru proprietari şi chiriaşi, ar sări de 200 miliarde de euro. Ceea ce înseamnă PIB-ul pe ani buni. Vi se pare normal ca partidele să mulţumească, astfel, cam un milion de români, în dauna a 20 de milioane? Mie nu. Ce credeţi că am putea face?


P.S. Sună ca dracu! Păcat că nu-mi auziţi intonaţia…

miercuri, 8 octombrie 2008

Triunghiul rosu PSD-PRM-PC ingroapa Legea 10 in Parlament

Prin votul de astazi din Camera Deputatilor a fost respinsa cererea de reexaminare trimisa de Basescu cu privire la proiectul de modificare al Legii 10.
Voturile pentru proiectul de lege au venit de la PSD, PRM si PC. Spre lauda lor PNL si PD-L au votat impotriva, cu exceptia lui Stelian Dutu, vechi traseist. UDMR s-a abtinut, minoritatile au votat impotriva.
Triunghiul rosu si-a impus vointa, iar Legea 10 a fost ingropata. O jumatate de surpriza o reprezinta schimbarea de macaz a PD-L-ului si a PNL-ului. CEDO, venim!

marți, 7 octombrie 2008

Cat de repede se fura case si bani in parlament

Extrem de repede. Proiectul de modificare a legii 10 a fost retrimis Comisiei Juridice pe 29 septembrie (luni). Pe 2 octombrie (joi) se primeste raportul favorabil de la Comisia Juridica. Pe 6 octombrie (luni) proiectul este pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor.
De ce spun ca se fura case si bani?
Pentru ca prin acest proiect de lege se incearca blocarea revendicarii prin comparare de titluri. Este vorba de articolul 46 alin. 3 din Legea 10, punctul 15 din proiectul de lege. Asa se fura case.
Iar banii se fura prin prevederea care dispune restituirea pretului de piata al apartamentelor cumparate de catre chiriasii si ale caror contracte de vanzare-cumparare au fost desfiintate. Sa recapitulam. X, putem spune si Basescu in loc de X, cumpara o casa cu 3,000 dolari. Contractul i se desfiinteaza. X primeste de la stat contravaloarea unui apartament la pretul de piata. Sa spunem 180,000 de dolari. Dar stiti care sunt motivele pentru care poate fi desfiintat un contract de vanzare-cumparare. Frauda la lege sau incalcari ale legislatiei in vigoare sanctionabile cu nulitatea absoluta. De ce ar trebui sa primeasca un chirias care a fraudat legea un apartament in cash?!

luni, 6 octombrie 2008

Cum aplica Oprescu legea 10

"In prezent, noul primar general, Sorin Oprescu, a preluat controlul Comisiei care, practic, si-a incetat activitatea, emiterea de decizii fiind blocata."

via hotnews.ro, despre raportul SAR

Primaria Bucuresti refuza sa puna in aplicare hotararile judecatoresti

"Interesant este faptul ca Primaria Capitalei este imuna la nemultumirile proprietarilor si la valul de procese cu care se confrunta - 30.000. Motivul, de regula, Primaria nu pune in aplicare deciziile judecatoresti definitive."

via hotnews.ro, despre raportul SAR

"Cazul d-lui Tomescu ilustrează de asemenea refuzul de a pune în aplicare decizii judecătoreşti. În dosarul pentru un imobil din str. Dudeşti 92, de exemplu, la şase ani de la depunerea notificării, adică în decembrie 2006, i se comunica de către Primăria Bucureşti ca dosarul se respinge pe motiv ca nu s-au depus „acte care sa ateste calitatea de moştenitor”, deşi aceste acte fuseseră depuse la dosar în câteva rânduri. Decizia de Primar este contestată la Tribunalul Bucureşti, proprietarii au câştig de cauză şi dispoziţia de respingere este anulată. Primăria face recurs la Curtea de Apel, pierde din nou, însă de atunci refuză să pună în aplicarea dipoziţia judecătorească şi să soluţioneze dosarul prin acordarea de despăgubiri"

raportul SAR, pagina 11

duminică, 5 octombrie 2008

Candidati PNL

In colegiul meu, 6 deputati si 3 senatori, Bucuresti, din partea PNL candideaza Dida Dragan la deputati si Adrian Streinu Cercel la senatori. Oricat de tare m-am straduit nu am aflat inca numele canditatilor din partea altor partide. Si cei de la PNL au fost aflati pe surse! Curata legatura cu alegatorii creaza votul uninominal, mon cher!

sâmbătă, 4 octombrie 2008

Raportul SAR despre "Restituirea" Proprietatii

Societatea Academica Romana a publicat un raport preliminar despre problema proprietatii, raport intitulat: "Restituirea proprietatii: de ce a iesit atat de prost in Romania?". Iata introducerea:

"Dincolo de detaliile juridice ale procesului de restituire, două trăsături fac România unică în Europa Centrală şi de Est:
- indecizia privind reparaţiile, în natură sau echivalent, astfel încât legi succesive, întinse pe mai bine de un deceniu, au creat confuzie şi drepturi suprapuse;
- abuzul pe scară largă la nivel central şi local, favorizat de legi cu portiţe şi practica juridică neuniformă, vizibil din discrepanţele inexplicabile ale procentelor de restituire de la un judeţ la altul
"

Efectul Moscova in Primarie

Oprescu a fost la schimb de experienta cu primarul Moscovei, "intr-o vizita de lucru la Moscova". Altceva or fi invatat sau nu de la administratia moscovita, insa la limba de lemn efectul Moscova se simte in Primaria Bucuresti:
"până anul trecut Iurii Lujkov a fost ales Primar al Moscovei prin votul poporului".
Ce ti-e si cu poporul asta domn'e si cu votul lui!

Don't vote!



via Cotidianul.

joi, 2 octombrie 2008

O luna, sapte papagali, sase dispozitii

A mai trecut o luna, timp in care cei sapte papagali ai Comisiei de Aplicare a Legii 10 au reusit "performanta" de a emite sase dispozitii. De ce mai primesc acesti papagali salarii si sporuri daca nu sunt in stare sa faca aproape nimic?
Sa le reamintim numele:

PRESEDINTE:
- Marius Bogdan Ilie - Inspector Specialitate, Directia Aparare, Protectie Civila

MEMBRII:
- Andrei Creci - Director Executiv Adjunct al Directiei Juridice, Contencios, Legislativ
- Cecilia Manolescu - Sef Serviciu Directia Juridica, Contencios si Legislatie
- Viviana Falan - Sef Serviciu Directia Juridica, Contencios si Legislatie
- Mihaela Linca - Expert Directia Evidenta Imobiliara si Cadastrala
- Daniela Barbulescu - Consilier Juridic, Directia Juridica, Contencios si Legislatie
- Cristian Constantinescu - Consilier Juridic, Contencios si Legislatie