joi, 16 octombrie 2008

Ev Mediu Intunecat: religie versus calculator

Religia este studiata in fiecare an scolar pana in clasa a douasprezecea. Astfel un absolvent de opt clase studiaza opt ani religia, unul de douasprezece clase studiaza doisprezece ani. Intr-adevar este materie optionala, dar lucrurile sunt in asa fel facute, incat marea majoritatea a elevilor aleg sa frecventeze aceasta materie.
Pana in clasa a opta, nu exista ore de informatica in programa scolara. Nici macar ca optionale. Unele scoli angajeaza profesori de informatica si organizeaza cluburi de informatica sau, in anumite cazuri, cursuri care sunt evaluate ca optionale. Iar aceste cursuri sunt platite de parinti, pentru ca in scolile generale nu sunt prevazute posturi pentru profesori de informatica. Bineinteles ca in situatia in care parintii nu au bani, adica exact in cazurile in care copiii ar avea mai multa nevoie de cursuri, nu se tin niciun fel de cursuri.
Probabil ca nu am fost destul de explicit. In Romania anului 2008, mileniul III, un absolvent de opt clase nu are nicio ora de informatica in programa scolara. Are in schimb opt ani de studiu al religiei.
Si iata cum in vremuri in care cunoasterea lucrului cu calculatorul este similara cu alfabetizarea, sistemul scolar romanesc produce absolventi care nu au nicio interactiune cu informatica in mediul scolar. Practic, un fel de semianalfabeti. Ce sanse au acesti oameni de a se descurca in societate? Niciuna. Sau probabil ca vor inalta o ruga la Cel de Sus care se va milostivi in mare mila Lui, dupa atatia ani de pierdut vremea studiind religia...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Turambare, sari frate, ca nu se mai poate asa!