joi, 14 august 2008

Ipocrizia cu clauza de salvgardare

Actori de prim rang ai scenei politice romanesti, analisti politici si deopotriva ziaristi flutura pericolul activarii clauzei de salvgardare pe justitie. In cazul in care rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene devin foarte critice, Romania risca sa fie sanctionata prin activarea clauzei de salvgardare.
Ce inseamna, de fapt, clauza de salvgardare pe justitie?
Iata cum explica Basescu intr-un interviu ceva mai vechi:

"Paul Grigoriu: Justiţia ne face şi vă face probleme aici, acasă, dar şi în ochii partenerilor noştri europeni. În afară de belelele noastre de oameni nedreptăţiţi de multe ori, ce ni se poate întâmpla pe un plan mai larg european, în ipoteza în care justiţia se degradează în permanenţă?

Traian Băsescu: Se poate întâmpla un singur lucru, dar extrem de grav: aplicarea clauzei de salvgardare pe justiţie şi, în acel moment, nici o hotărâre judecătorească a instanţelor din România nu va mai fi recunoscută în interiorul UE. Asta înseamnă, pe de-o parte, că românii care primesc o hotărâre judecătorească în ţară la ei nu se vor putea prevala de această hotărâre judecătorească nicăieri în Europa, or, acum, acest lucru este posibil, de la 1 ianuarie 2007.
"

Acest argument este de o ipocrizie fara margini. Sa luam, de exemplu, aceasta hotarare judecatoreasca prin care Primaria Bucuresti, condusa initial de Basescu, mai apoi de Videanu si acum de catre Oprescu, era obligata sa raspunda la o notificare in baza Legii 10. Desi aceasta hotarare este executorie din noiembrie 2005, PMB nu catadicseste sa o puna in executare. Va dati seama ce tragedie s-ar intampla daca s-ar activa clauza de salvgardare? Atunci aceasta hotarare judecatoreasca nu ar mai fi recunoscuta in Germania. Nici autoritatile din Portugalia nu o vor mai executa. Dar pe mine ma doare ca nu se executa in Romania, iar faptul ca alt stat din Uniunea Europeana o respecta sau nu este complet lipsit de relevanta.
Credeti cumva ca este singura hotarare judecatoreasca pe care statul roman si autoritatile publice o ignora? Nicidecum. Doar din 2006 pana in prezent CEDO a pronuntat hotararile Pantea impotriva Romaniei si Abaluta impotriva Romaniei prin care statul roman era obligat sa puna in executare hotararile judecatoresti. Iar acestea sunt doar cazurile ajunse la CEDO si solutionate de catre curte. Bineinteles ca neexecutarea unei hotarari judecatoresti reprezinta o incalcare a Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, incalcare sanctionata de catre CEDO.
Deci ce ar insemna pentru Romania activarea clauzei de salvgardare pe justitie? O palma data pe obrazul celor care gestioneaza justitia din Romania. Pentru justitiabilul roman, activarea clauzei n-ar avea nicio importanta. Iar toate argumentele lui Basescu si nu numai cu privire la clauza nu sunt decat imense dovezi de ipocrizie.

Niciun comentariu: