sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Ferarri si praz

Un om a murit in Spitalul Judetean Slatina fiind plimbat intre diverse sectii ale spitatului. Ministrul Ferarri, cunoscut si sub numele de Ion Bazac, a intocmit repede o Comisie de ancheta si a anchetat in stilul anilor '50. Nu stilul Ferarri al anilor '50, ci stilul stalinist de anchete in miez de noapte cu vinovati dinainte stiuti si cu executii in spatiul public.
Sa ne intelegem, moartea unui om este un lucru regretabil. Cu atat mai regretabil este faptul ca acest om a murit intr-un spital, cel mai probabil dintr-o eroare umana sau de sistem.
Insa ce a facut ferarristul pe malul Oltului este populism ieftin si de doi bani. Raspunderea medicilor poate fi administrativa, profesionala, civila si penala. De cele mai multe ori raspunderea civila poate interveni ca latura a raspunderii penale.
De acord, Ministerul Sanatatii (sau cum s-o mai fi numind acum) are dreptul sa destituie sefii de spitale, probabil si alte functii administrative din spital. De aici insa si pana la anchete facute noaptea este cale lunga, iar audierea a "zeci de cadre medicale" reprezinta un abuz stahanovist.
Medicii respectivi au si ei dreptul la prezumtia de nevinovatie. Chiar daca sanctiunile sunt administrative, ele pot fi luate in baza Codului Muncii, probabil si in baza unor acte normative care reglementeaza cadrul legal in domeniul sanatatii. Ori niciun act normativ nu-i da dreptul ferarristului sa ancheteze noaptea. Sau poate Bazac are dispensa achizitionata odata cu Ferarri-urile din dotare.

Niciun comentariu: