sâmbătă, 14 iunie 2008

Rezultatul turului doi: Oprescu

Nu sariti inca, e doar estimarea lui Turambar, intr-un interviu in Cotidianul.

"Pentru cotidianul.ro, Mirel Palada, director executiv al CCSB, unul dintre cele două institute care vor realiza duminica exit-poll-uri la Bucureşti, vorbeşte cu cifrele în faţă despre profilul celor care nu vin la vot, deşi în sondaje declară contrariul. Despre cum arată votanţii celor doi, Blaga şi Oprescu şi cum a reuşit fiecare să-şi mobilizeze susţinătorii sau despre motivul pentru care femeile sunt mai înclinate să voteze cu Oprescu. Palada pariază totodată pe o prezenţă la vot mai mare decît în primul tur, de circa 35 la sută.

I: Să vedem mai întâi de unde vin diferenţele dintre prezenţă efectivă la vot şi cea declarată în sondaje, care e mereu foarte mare. Din evaluările tale de unde apare această diferenţă?
R: În general, în ţară avem două motive pentru care avem această supraevaluare în sondaje, pentru că în Bucureşti funcţionează numai primul dintre motive. În primul rând este vorba despre dezirabilitate. Lumea, atunci când intră în contact cu o persoană necunoscută, aşa cum este operatorul de interviu, intră într-un rol public. Cei mai mulţi dintre oameni nu au avut un contact cu o asemenea persoană, şi atunci, definindu-se într-o situaţie formală, îşi intră în piele de analist politic, de persoană civică, cam cum văd ei la televizor.

Şi-atunci există o parte de conformism pe care eu o apreciez undeva cam la 15 procente de oameni care deşi nu au intenţia să participe la vot spun totuşi, din convenienţă, pentru că aşa dă bine, că vor merge la vot. În ţară mai funcţionează încă un factor de reducere a procentului. Cei care teoretic sunt pe listele de vot dar practic sunt în Italia sau Spania, sau în Grecia sau în Anglia. Cei care au plecat relativ recent, care sunt număraţi pe listele de vot dar ei nu sunt în ţară. Şi-atunci eu chiar am identificat o formulă de la exit-poll-ul anterior, de la europarlamentare, când a fost vorba de o evaluare pe toată ţara. Era de genul următor: participarea la vot aşa cum iese din sondaj minus 15 puncte procentuale, totul înmulţit cam cu 80 la sută, 80 la sută ca să-i elimini pe cei care nu sunt în ţară. Formula a funcţionat foarte bine pentru că atunci în estimare aveam undeva în jur de 50-55 %, care prin aceste reduceri succesive dădea 28-29 %. Iar participarea a fost cam 30 la sută, deci estimarea a fost foarte consistentă. În Bucureşti, părerea mea e că nu funcţionează al doilea element al ecuaţiei pentru că nu sunt atât de mulţi plecaţi în străinătate. Pentru că emigrarea asta recentă este eminamente pe considerente economice, nu ai oportunităţi la îndemână în zona ta, în comunitatea ta locală şi-atunci îţi cauţi în altă parte. În Bucureşti efectul acesta este mult mai mic. Şi estimările sunt ceva de genul, undeva la 2 milioane şi jumătate sunt plecaţi la nivelul ţării, în Bucureşti sunt cam 10 la sută din populaţie. Intensitatea de plecare aici e undeva la 7 la sută, deci 150, maxim 200 de mii de plecaţi.

La Bucureşti ar mai fi, mai mult poate decăt în alte oraşe şi cei care în sondaje spun că merg la vot dar în ziua votului sunt plecaţi din localitate.
Asta este alta, e migraţia internă.

I: Ai o estimare cam câţi bucureşteni părăsesc oraşul în week-end, în medie?
R: Nu, din păcate. Doar o chestie ochiometrică atunci când ieşim pe DN1 şi vedem că e blocat. Din estimările Poliţiei, spuneau că au trafic de aproximativ 60 de mii de maşini pe DN1, unii din ei probabil nu se mai întorc, deci ar putea fi o pierdere de vreo 50 de mii pînă la 100 de mii. Deci cam 7 la sută.

I: Contează şi ăştia
R: Da, contează, aici fiecare “bob” contează, pentru că alegerile sunt foarte strânse.

I: Vorbeai de factorul dezirabilitate care funcţionează atunci cînd apar diferenţele între sondaje şi participarea efectivă la vot. Cam care ar fi portretul bucureşteanului care una declară în sondaje şi alta face în ziua votului, adică lipseşte?
R: Cred că sunt două feluri. Pe de o parte îi avem pe cei mai în vârstă, cu studii cel mult medii, cu venituri mai degrabă modeste, care sunt învăţaţi cu o anumită relaţie cu autoritatea. Pe de altă parte, avem persoanele care sunt înstărite educate, undeva în zona 35-45-50 de ani, active , ocupate de carieră, tot timpul în alergătură, care vor să extindă această imagine de persoană ocupată, responsabilă, şi în zona politică cu toate că în ziua votului o să stea să bea bere sau se duce la mare. Deci asta ar fi cele două categorii, să zicem ca şi tip ideal. Unii sunt ai lui Oprescu, ceilalţi sunt ai lui Blaga.

I: Deci n-ar fi vreun avantaj net pentru vreunul dintre cei doi?
R: Nu ştim aici, depinde de volum. Unii pot 20 de mii, ceilalţi 50 de mii.

I: O altă problemă ar fi cum reuşesc cei doi să-şi aducă oamenii la vot. Din ce-ai văzut în campania pentru turul doi, care dintre cei doi a reuşit să-şi mobilizeze mai bine votanţii?
R: Din punctul de vedere al campaniei efective dintre cele două tururi, părerea mea este că a fost bleagă şi pentru unul şi pentru celălalt. Pe de altă parte cred că cei care intenţionează să vină la vot au deja o opţiune bine cristalizată. Singura problemă e să-i aduci la vot. Deci campania ca şi convingere a nehotărâţilor sau a celor care au votat cu alţi candidaţi în primul tur a avut o eficienţă limitată. Felul în care ei s-au purtat în această perioadă nu a fost suficient de convingător. Ce va face diferenţă va fi puterea organizaţională, nu prezenţa lor pe sticlă, în mass-media în aceste două săptămâni ci duminică, oamenii care să se ducă să-i ia de mânuţă pe oameni, să le bată la uşă şi să-i scoată la vot.

I: În turul întâi s-a întâmplat asta?
R: Cred că s-a întâmplat. Dacă te uiţi pe graficele cu prezenţa la vot, avem zone, vârfuri. Avem aici în sectorul 5, în sectorul 2, în sectorul 3, aceste aglomerări de prezenţă la vot, mult peste medie. E clar că sunt în legătură cu o eficienţă peste medie a organizaţiilor respective.

E avantajat atunci cel care are un partid în spate, în mod clar.
Şi unul şi celălalt au acum partide în spate

I: Dar la Blaga sprijinul PD-L este dincolo de orice discuţie, pe când la Oprescu sprijinul de la PSD e cam împărţit.
R: S-au mai modificat între timp

Da, deci mişcarea lui Vanghelie care şi-a declarat acum sprijnul pentru Oprescu ar putea duce la o mobilizare mai bună în favoarea lui Oprescu a organizaţiei PSD Bucureşti .
Sunt două motive pentru care în sectorul 5 va fi o prezenţă mai mare la vot. Pe de o parte pentru că este această alăturarea recentă a lui Vanghelie de Oprescu, pe de altă parte Vanghelie are un interes cât se poate de evident şi de personal. El e în turul doi, trebuie să câştige alegerile şi atunci are încă un motiv să scoată oamenii la vot.

I: Dar el este şi preşedinte pe toată organizaţia Bucureşti
R: Da şi mobilizarea va reverbera pe întreaga organizaţie.

I: Care crezi că va fi efectul în sectorul doi al sprijinului lui Onţanu pentru Blaga? Vedem şi pe grafice că acolo Oprescu a luat peste Blaga.
R: Nu, în sectorul doi să ştii că a fost destul de strâns. Dar cred că contează îm ce măsură o să scoată oamenii la vot. Nu cred că lumea îşi schimbă opţiunea de vot. Dacă vine unul acuma, ştiu eu, Pavelescu, Orban sau Onţanu şi-mi spune, “domnule, nu vota cu ăla, votează cu celalalt”, e foarte mare probabilitatea ca bucureşteanul să zică “să mori tu, eu ştiu deja cu cine votez”.

I: Dar ar putea să-l descurajeze să mai vină la vot.
R: Da, aici este diferenţa, îl faci să meargă la vot sau îl faci să nu meargă. Pentru că omul, după părerea mea, are deja cristalizată opţiunea de vot.

I: Deci Onţanu ar putea doar să fi demobilizat electoratul PSD?
R: Da. Mai degrabă unii dintre ei să zică, dintre cei care sunt cu Onţanu, din cei mai în vârstă, mai conformişti, să zică, “poate e ceva acolo, aşa că hai, maică să nu mai mergem la vot”. Cum de altfel şi în sectorul 5 dacă Vanghelie le spunea să nu voteze cu Oprescu, lumea tot ar fi votat cu Oprescu sau, în cel mai rău caz nu s-ar mai fi dus la vot.

I: Să vorbim şi despre structura socio-demografică a electoratului, cum arată pe grafice la intenţii de vot pentru turul doi. La femei-bărbaţi.
R: La femei-bărbaţi e destul de strânsă, e asemănătoare cu structura generală de vot. La femei se mişcă un pic spre Oprescu. Nu mult, în marginea semnificaţiilor.

I: Această opţiune e legată de PSD sau de Oprescu, de faptul că este medic, sau..?
R: Părerea mea e că nici una nici alta ci pur şi simplu de şarmul personal, de faptul că e mai zâmbitor, mai spontan, mai puţin rigid decât Blaga. Aici s-ar putea să fie, dar repet, e vorba doar 1-2 puncte procentuale în plus.

I: Pe categorii de vârstă...
R: Pe vârste, distribuţia e cum ne aşteptam. Cu cât sunt mai tineri cu atât votează mai dreapta cu cât sunt mai în vârstă cu atât votează mai stânga. Singura diferenţă e la categoria peste 60 de ani, unde e ceva mai strâns.

I: Asta e din sondaje, din ce declară ca intenţie, dar din ce ştim că s-a întîmplat în turul întâi, tinerii au venit mai puţini la vot decât cei mai în vârstă.
R: Da, e clară o corelaţie între vârstă şi intenţia de participare la vot.

I: Deci pe acest criteriu, al vârstei, Blaga este dezavantajat de prezenţa mai redusă a tinerilor.
R: Da.

I: Să vedem şi pe nivelul de studii
R: Pe studii e aproximativ egal, un pic mai mult cei cu studii primare care declară că vor merge la vot dar aici poate să fie o corelare cu vârsta, căci ştim că ponderea celor cu studii de maxim 8 clase e mai mare în rândul celor mai în vârstă. Pe ocupaţii e interesant faptul că atât casnicele, cât şi pensionarele, cât şi şomerii întenţionează în mare măsură să participe la vot decît categoriile active: muncitori, gulere gri, studii superioare, patronat. Şi aici, la fel, e avantajat Oprescu.

I: Aici pe grafic văd ca la şomeri e cea mai mare pondere la intenţia de vot
R: Da, dar reprezintă puţin din populaţie, cam 2-3 la sută. pensionarii sunt de departe cei mai mulţi, aproximativ 30 la sută, casnicele, în jur de 7 la sută. Categoriile cele mai importante aici sunt pensionarii, muncitorii, în sensul de ocupaţii manuale şi cei cu studii superioare.

I: Să vedem şi distribuţia pe sectoare.
R: Da, aici e cel mai important.Avem sectorul 1, 53 la sută declaraţie de intenţie de participare la vot. Cu siguranţă nu va fi asta, dar important e să ne raportăm la media pe total din sondaj care este 48. Deci e de aşteptat să fie şi peste media din ziua votului, mai ales că aici avem şi turul doi. La sectorul 2 declară mai puţini decăt media că vor veni la vot, dar aici e de aşteptat pentru că nu mai e turul doi.

I: Deci e clar că acolo unde nu mai e turul doi, adică în sectoarele 2 şi 3, participarea la vot va fi mai redusă.
R: Da, asta i-a demotivat. Dar în sectorul 3 declaraţiile de intenţie sunt cele mai multe, 57 % faţă de media de 48%. Aici a fost o campanie foarte puternică de motivare pentru turul doi.

I: A funcţionat campania de mobilizare a lui Negoiţă
R: Da, de asta spuneam. Dar aici la fel de bine poate să funcţioneze acel factor de dezirabilitate la declaraţia de intenţie din sondaje. Lumea să zică, “dom’le, e un mesaj puternic în mediul public, trebuie să participăm la vot noi în sectorul 3, deci binenţeles că mergem la vot”, dar binenţeles că el nu merge la vot. Deci aici e de văzut. Celelalte sectoare, 4, 5 şi 6 sunt în medie.

I: Deci aici e de aşteptat să avem o participare mai bună pentru că se ţine şi turul doi pentru primăria de sector?
R: Da, discutam noi că va fi o luptă între participarea la vot în sectorul 3 şi cea din sectorul 5. Sectorul 3 e mai mare cu vreo 100 şi ceva de mii de votanţi faţă de sectorul 5. Eu estimez o participare mai redusă la vot, datorită unei puteri de organizare mai reduse în sectorul 3, dar să vedem în ce măsură aceasta va fi compensată de mesajul de pe pliante şi de pe afişe dat de către Negoiţă. Pentru că ştim că pe partea cealaltă Vanghelie are o maşinărie de partid foarte eficientă şi cum pe el îl arde, cu siguranţă va fi participare bună.

I: În concluzie, pentru turul doi te aştepţi la o participare mai mare la vot decăt în turul întăi, cînd am avut circa 31 %?
R: Am avut discuţia asta cu mai multe persoane, eu pariez pe un 35 la sută, deci ceva mai ridicată, pe motiv că e finală şi că interesul e mai mare. Şi e această dihotomie care-ţi limpezeşte alegerea.

I: Discutam mai devreme despre transferul de votanţi de la Orban către cei doi candidaţi din turul doi, Blaga şi Oprescu.
R: Da, e un 54% pentru Blaga. Ai PNL-ului în schimb sunt ceva mai mulţi spre Oprescu, dar şi ai “altor partide”, a celor mai mici. Deci e clar, aici se hotărăşte. E clar, ai PSD-ului votează cu Oprescu, ai PD-L-ului cu Blaga, cu o uşoară indisciplină de vot…

I: La PD-L indisciplina e totuşi mai mare.
R: Da, cel puţin în declaraţii.

I: E destul de ciudat totuşi. La PSD nu te-ai fi aşteptat, pentru că PSD e totuşi împărţit, avem şi acele declaraţii iniţiale ale lui Vanghelie că nu-l sprijină pe Oprescu, avem sprijinul lui Onţanu din PSD pentru Blaga, declaraţiile contradictorii ale lui Cristian Diaconescu, Miron Mitrea, şi totuşi electoratul PSD e disciplinat şi merge pe Oprescu.
R: Cred că e mai degrabă un vot negativ. Pesediştii zic, “nu pot să votez cu Blaga pentru că e al PD-L-ului.” Şi-atunci rămâne celălalt. Chiar dacă la nivel declarativ Oprescu nu este al PSD-ului.

I: Dar unii din cei care au votat cu PD-L în turul întâi şi acum merg cu Oprescu de ce nu zic, “nu votez cu Oprescu, că-i al PSD-ului”?
R: Aici cred că funcţionează şi păcăleala cu independenţa, pe de o parte, pe de altă parte cred că funcţionează şi distanţarea geografică. Sunt bucureşteni care nu pot să voteze cu un non-bucureştean. Şi nu doar că nu-i bucureştean, dar nu-i regăţean, Blaga e un cu totul alt profil cultural, altă atitudine, altă tonalitate.

I: Ar putea fi legat şi de faptul că electoratul dreptei, al PD-L-ului e mai sofisticat?
R: Şi asta. Deşi votanţii PD-L au dovedit că atunci cînd e cazul sunt disciplinaţi. La PNL-işti e mai degrabă această independenţă.

I: De la “alte partide”, la fel, votanţii din turul 1 spun că merg mai mulţi spre Oprescu.
R: Da, aici sunt PRM-iştii, PNG-iştii, PNŢ-iştii şi PC-iştii. O explicaţie mai generală ar fi că cei care votează partide mici, de regulă sunt anti-sistem. Ori Blaga este în mainstream, pe când Oprescu, cel puţin declarativ, e “Independentul”, şi s-a descris ca fiind haiducul-anti-sistem. Ceea ce s-a întâmplat şi cu Piedone. Votul neaşteptat de ridicat pentru Piedone în sectorul 4 este la nivel de haiduceală, de resentiment la adresa instituţiilor care n-au funcţionat în sectorul 4.

I: Revenim la votul pe candidaţi în turul întâi şi cum se mută în turul doi.
Deci cine a votat cu Blaga în turul întâi votează tot cu Blaga, cine a votat cu Oprescu… Uite, aici e interesant cum apare o uşoară schimbare.
R: Da, deci 7 la sută din cei care au votat cu Oprescu spun acum că vor vota cu Blaga. Chiar mă întreba un coleg, căruia i se părea absurd ca cineva să voteze în turul întâi cu Oprescu şi între timp să se fi răzgândit şi în turul doi să voteze cu Blaga. Mai ales că 7 la sută înseamnă totuşi câteva zeci de mii.
Din experienţa mea profesională am învăţat să nu mă aştept la prea multă consecvenţă. Este ideea aceasta, relativ greşită, că omul este o fiinţă raţională. Nu e.

I: Revenind la Orban, unde 54 la sută dintre votanţii săi ar merge spre Blaga.
R: Da, iar dintre votanţii PNL, 55 la sută ar merge spre Oprescu. Părerea mea este că avem un reziduu de votanţi liberali care n-au votat cu Orban, au votat cu Oprescu şi continuă să voteze cu Oprescu.

I: Deci votanţii lui Orban sunt ceva mai apropiaţi de fosta Alianţă decât ai PNL.
R: Da.

I: Interesant. Pentru că Orban avea imaginea unuia dintre cei mai radicali adversari de-ai lui Băsescu.
R: Dar uite că tot la nivel de jumi-juma e, după cum observi. Pentru mine asta de fapt este o surpriză, pentru că eu mă aşteptam să fie ceva de genul 60-40 sau 66-33 din partea PNL-ului pentru Blaga. Adică să se păstreze legăturile cu Alianţa, cu ADA şi liberalii să voteze mai degrabă PD-L decăt PSD. Iată că s-au schimbat lucrurile. PNL se poziţionează acum, e clar, la jumătate între PD-L şi PSD şi ca opţiuni, ca simpatii în cadrul electoratului, nu numai la nivelul de office, de membrii politici, de conducere unde unii trag într-o parte, alţii în cealaltă, ci şi la nivel de votanţi.

I: Dacă analizăm campania pentru turul doi, o schimbarea evidentă a fost discursul echipei lui Blaga, a PD-L, a lui Traian Băsescu de alăturare a lui Oprescu de Iliescu
R: Da, de politizare.

I: Am văzut evaluări contradictorii. Unii susţin că a funcţionat această strategie, alţii că nu. Eu înclin să cred că nu.
R: Şi eu cred la fel . Cei care votează pe acest tip de motivaţie, cu mineriada, cu Iliescu, şamd, oricum se duc la vot. Pe ăia oricum îi ai. Ei sunt acolo.

Văd că în ultimele zile au schimbat mesajul, au scos acele afişe, pliante, panouri în care Blaga se poziţionează faţă de Oprescu din punctul de vedere al competenţei. Avem acea imagine cu buldogul versus şarpele, mai apare Iliescu amintit undeva pe verso, pe pliante, dar mesajul principal e “alege între un şarpe simpatic şi un buldog serios”. Deci diferenţa principală ar fi de competenţă, de seriozitate
Şi de moralitate. Şarpele nu e atât de competenţă cât e de moralitate.
I: Da, şi de neseriozitate, şamd. Dar mai e o dovadă că strategia n-a funcţionat. În sondajul Insomar de acum o săptămână ei apar umăr la umăr la fel cum au fost şi în turul întâi.
R: Şi în sondajul nostru apar la fel. Nu pot să dau cifrele exacte dar sunt comparabile.

I: Şi asta după o săptămână în care campania lui Blaga a fost exact pe tema Oprescu-Iliescu. Dar dacă ne gândim la schimbarea de care vorbeam, din ultimele zile, aceasta ar putea să funcţioneze în favoarea lui Blaga?
R: Da, dar nu ştiu în ce măsură mesajul a fost transmis cu intensitatea potrivită. Din ce simt eu, aceste două săptămâni de campanie pentru turul doi au fost mai degrabă călduţe. În loc să fie o creştere în intensitate, în ton, în urgenţa mesajului, a fost tot o chestie civilizată, ne mai batem pe umăr, ceea ce nu face să aducă oamenii la vot. Nu a fost un mesaj de tipul urgenţă, catastrofă, dezastru nuclear - glumesc acuma - un mesaj de intensitate mare care să-i facă pe oameni să se mobilizeze. Şi din punctul ăsta de vedere Oprescu beneficiază de acest gen de business-as-usual.

I: Deci practic, Blaga şi echipa sa n-au reuşit să inducă potenţialului lor electorat sentimentul unui pericol pe care l-ar reprezenta Sorin Oprescu.
R: Da, şi Oprescu a contracarat şi a arătat şi el pericolul potenţial prin asocierea lui Blaga cu bordurile, cu grupuri de interese. Deci a parat cumva.

I: Duminică vom avea două exit-poll-uri, al vostru, al CCSB şi al Insomar. Există riscul să aveţi şi voi şi Insomarul rezultate care să fie apoi infirmate?
R: Da.

I: Ce veţi face dacă din exit-poll vă iese, să zicem 50 virgulă ceva pentru un candidat şi 49 virgulă pentru celălalt?
R: Ceea ce au făcut şi iluştrii noştri înaintaşi, too close to call (imposibil de anticipat) S-a întâmplat şi în România acum aproape patru ani de zile, cu CURS la finala Băsescu-Năstase, când lor, ştiu din surse interne, le ieşise deja Băsescu învingător, nu cu mult, dar le-a fost frică. Şi înţeleg. Când eşti în marja de eroare e foarte riscant. Nu ştii, e limitarea instrumentului de măsurare.

I: Deci duminică seară s-ar putea să nu ştim încă viitorul primar al Bucureştiului.
R: Dacă-ţi iese 55 la 45 e destul de sigur, dacă e 53 la 47 la fel, dar dacă îţi iese 51,5 la 48,5 începi să ai dubii. Şi deocamdată scorurile sunt destul de strânse în sondaje.

I: Hai să rezumăm cumva şi să încercăm un pronostic. Am mers pe prezenţa la vot din estimările din sondaje şi pe realitatea de la vot din turul întâi, pe structura socio-demografică, cum s-a votat pe sectoare, pe transferul din turul întâi în turul doi de la candidaţi şi de la partide la cei doi rămaşi în cursă, etc. Plecăm de la premisa că sondajele sunt OK şi că avem o egalitate statistică între cei doi, în campanie nu s-a întâmplat nimic deosebit, prin urmare e de aşteptat o bătălie la urne pe muchie de cuţit. Pe cine simţi mai aproape de victorie în acest moment?
R: Ca profesionist, ca şi CCSB, în momentul de faţă dacă e să mă întrebi este too close to call. Ca şi Mirel Palada, cetăţean, bucureştean, Turambarr ş.a.m.d, cred că va căştiga Oprescu. Foarte strâns, dar cred că va căştiga Oprescu.

I: Argumente?
R: Pe de o parte aceste distribuţii din sondaje pe voturile celorlalte partide, PNL şi “alte partide”. Doi la mână, Blaga este cantonat mai puternic în sectorul 3 şi 6 şi acolo mă aştept să fie o participare ceva mai redusă la vot pe motive de plecare la mare, la munte şi alte concedii de week-end, coroborat cu sectorul 5 unde ştim că Vanghelie are sula în coaste şi îşi va aduce oamenii la vot, coroborat cu sectorul 1 unde Chiliman are susţinerea PSD-ului, deci liberalii acolo s-ar putea să voteze împrăştiat…Deci ăsta-i feeling-ul meu. Intuiţie. Intuiţia este că a venit din spate Blaga, e clar, ştim din sondaje de la 20, la 25, pe urmă la 30 şi a ieşit la 29 şi un pic în turul unu, deci a venit clar din spate, însă Oprescu nu a pierdut destul, nu a cedat. Deci Blaga nu a crescut suficient de repede. Ştii care-i diferenţa pentru care cred că n-o să căştige? Este diferenţa dintre Băsescu şi Blaga. Am avut de-a face cu aceeaşi muchie de cuţit şi cu acelaşi finish la poză, acum opt ani de zile, între tot Oprescu şi Băsescu, da? Ne aducem aminte, Băsescu era la 17 la sută în primul tur şi a venit ca un iureş şi a luat la mustaţă. Nu-l simt pe Blaga în stare să genereze aceleaşi chimii intense, aceleaşi energii ca şi Băsescu. Şi că s-a intrat într-o paradigmă de tipul “ok, ei se fac că fac campanie, noi ne facem că votăm, so what?” Deci aici este feeling-ul meu. Altminteri, în sondaje e poker.
"

Niciun comentariu: